måndag 17 oktober 2011

Mama mia!

Den lovordade semivegetariska lasagnen i egen hög person, känd från Facebook.
Här kommer receptet:



Svamp och spenatlasagne, räcker till 8-10 portioner



Svampsås:
Stek 100 gram tärnad pancetta el. bacon (hoppa över detta om du är vegetarian)
Lägg i hackad svamp (6 stora portobellosvampar) - stek tills svampen är mörkbrun
Tillsätt en finhackad medelstor gul lök, en finhackad morot, ett lagerblad, timjan och några pressade vitlöksklyftor.
Salta.
Fräs tills löken är genomskinlig och morotsbitarna mjuka
.
Blötlägg en handfull torkad karl-johansvamp i två dl kycklingbuljong eller vatten - när svampen är mjuk tar man upp den, hackar och lägger ner i grytan, tillsätt även buljongen.
Tillsätt tre-fyra matskedar tomatpure´, rör tills det doftar tomat
Tillsätt 3 dl torrt vitt vin, 3 dl standardmjölk - koka upp och låt sjuda.



Spenat och ostsås:
2 paket tinad hackad spenat blandas med 750 g ricottaost.
Häll ev. i en skvätt mjölk.
Riv ner lite muskot.
Vispa två ägg lite lätt - blanda ner.
Blanda i ett par nävar riven parmesanost.



Beachamelsås:
Smält två matskedar smör, tillsätt två matskedar mjöl - rör runt tills det doftar.
Späd med 3 dl mjölk.
Tillsätt salt, peppar och riven muskot.
Vispa ihop såsen.


Lasagneplattor:
Barillas färdigkokta, läggs i ljummet vatten i 5 min, låt rinna av på ren kökshandduk i väntan på att bygga ihop lasagnen.



Smöra en form, lägg i en tredjedel av svampsåsen i botten - ta bort lagerbladet - lägg sen ut tre lasagneplattor.
Bred ut hälften av spenat och oströran på plattorna.
Börja sen om från början igen med svampsås, plattor, spenatröra.
Sista lagret är svampsås.
Överst tre plattor samt beachamelsåsen -sprid ut jämnt och strö över lite riven parmesan.
Täck med bakplåtspapper och ugnsfolie - grädda nästan färdigt.
Ta bort papper och folie och fortsätt grädda till lasagnen är vackert ljusbrun.
Ställ gärna formen på en plåt - ifall det skulle bubbla över.
Låt lasagnen vila innan du skär upp fina bitar.




Buon appetito!

1 kommentar: