onsdag 21 december 2011

Semester och sillinläggning

Ja så var det plötsligt dan före dan före dan före dopparedagen! Och jag har nu ledigt tom 8 januari!
Härligt! Startade dagen med en skön sovmorgon, åt sen frukost och kollade på Äntligen hemmas
 julprogram. Hmm. Dom har hållt på länge dom, kanske lite för länge? Vad tycker ni? Tittar inte
 särskilt ofta längre, och när jag tittar är det sällan jag blir inspirerad. Julgranarna var fula. Tyckte 
även Ernst julgran i förra programmet var ful. Nu tror ni jag har en tjusigt klädd gran stående
 nånstans...men nä, det har inte hunnits med ännu. Fast det är en av dagens planer, ta in och klä gran.
 (Nu höjdes genast förväntningarna på hur SNYGG den kommer att bli! Gulp.) Hade tänkt göra det
igår, men kom på andra tankar och hamnade på bio med tjejerna istället. Det var mysigt!
(Kan rekommendera Happy Feet 2!)
Under hyllan har jag en pinne med alla pepparkaksformar.
Men innan dess ska burkar och av glas och plåt fyllas med diverse goda saker.
På hyllorna i köket står de och väntar på sillinläggningar och julgodis. Tänkte bjuda er
på recept och bilder på en av de vackraste - och godaste - sillarna enligt min smak.

Den godaste och vackraste julsillen
 Blanda 2,5 dl vatten, 4 msk ättika (24 %) och 1 dl socker, låt det koka upp och sedan
 svalna.  Skölj sillbitarna från en burk inläggningssill, à 420 g och låt dem rinna av.
Tvätta en limefrukt noga och skiva den sedan tunt.
Skiva en röd chilifrukt i tunna skivor.
Skölj en liten purjolök (eller en halv stor) och skiva den tunt.
Skär sillen i lagom stora bitar.

Ta fram en lagom stor och vacker burk och fyll den med alla ingredienser, lite snyggt varvat.
Ta några stjärnanis och tryck ner vid sidorna så de syns genom glaset.
Häll på den avsvalnade lagen.
Låt silllinläggningen mogna minst en dag innan du serverar den.



Systrarna är INTE sponsrade av Perstorp ättika och Abbas sill - använder
det ändå och tycker att förpackningarna är snygga!

Nu ska jag sätta igång med ytterligare en sillinläggning - det blir "vanlig" inlagd sill med olika
sorters lök och morot i skivor, med krydd och vitpeppar, kryddnejlika och ett lagerblad i lagen.

Vad håller ni på med idag?

5 kommentarer:

  1. Tack för receptet....det sparar jag till nästa jul! Håller med...Äntligen hemma har tappat stinget....och julgranarna var bedrövliga!
    Här hemma står granen klädd och färdig...fast det beror mest på att det gjordes julreportage här igår, och då måste det ju finnas en gran! Plus lite till....phu! Men ÄNTLIGEN är vi färdiga och nu fokuserar vi bara på MYS!
    Kram
    Sussi

    SvaraRadera
  2. Ledigt här med - men jag inleder först med att vara sjuk..suck!
    Jag håller med, Äntligen hemma är inte den inspiration som det en gång har varit. Köket som de gjorde om denna gång var ju finare innan än med all den där gula färgen!

    SvaraRadera
  3. Hej! Måste bara tacka för det underbara julkortet! Så, ni kan också min och Ullis gamla "plommon-min"....
    Ha det gott och hoppas ni får en jul med mycket kul!!!
    KRAM SOFIA

    SvaraRadera
  4. Åå så gott det ser ut!! Längtar till middagstid imorgon nu :)

    God Jul

    <3 Önskar jag dig och dina nära och kära! <3

    Varma kramar ifrån Sanne!!

    SvaraRadera