fredag 20 augusti 2010

Utflyktstips!

För ett par veckor sen gjorde Sofia och familjen en liten utflykt - till Affes café i Berga (Kalmars län). Jag hittade en recension på nätet: "Varje helg fikar vi där, mitt gäng och jag. Varje gång blir jag lika överaskad över hur fint det är, hur goda bakverk de har och framför allt, hur underbara de som arbetar där är. Deras bakverk och inredning (som givetvis går att köpa) slår ut precis alla fik jag någonsin har besökt! " Så det verkar inte bara vara Sofia som gillar detta utflyktsmål.


Caféet är beläget i ett rött gammalt skolhus. Här kan fikar man alltås gott (och billigt!) i en tidlös miljö och kan drömma sig tillbaka tre århundraden om man vill. Konditorn Kent gör mängder av bakverk, allt från grethatårta, chokladcheescake, päron/polkagrispaj till våfflor med olika sorters sylt. Därtill tjugo sorters småkakor och olika bullar. Påtåren är gratis och serveras av Affe i de antikinredda rummen. Flera sorters löste att välja på (det gillar Systrarna!) och teet får man förstås serverat i en tekanna! Porslinet är gammalt, vackert och udda - så varje kund kan hitta sin favoritkopp.


Den gamla skolan rymmer även antikaffär och loppis som Tomas sköter. Tillsammans driver de företaget "Tre Århundraden" som inte bara har denna lilla pärla i Berga utan även ytterligare en inredningsbutik i lantlig och romantisk stil i ett fd missionshus i Kaggemåla strax utanför Berga.
Lite bilder från utbudet kommer här:


Nästa gång jag åker neråt till syrran vill jag absolut försöka hinna med en utflykt till Berga!


Och hur går det med renoveringen av köket då... undrar kanske den initierade bloggläsaren... Jo tack ganska bra men sakta, vi har ju börjat jobba igen, och får nu renovera på fritiden. Sen så blev det förstås fel i en beställning - så köksskivan med diskbänk hade fel mått när den kom. Har nu fått besked att ny är på väg, kommer om en vecka!

Innan dess har vi nog monterat alla lådinredningar, kaminen, tapetserat... Håll tummarna!

Önskar alla en skön helg - hoppas på lite kvardröjande sommarkänsla!


3 kommentarer:

 1. Hej,
  låter som ett jättebra tips! Antecknar i min lilla bok för förr eller senare så lärman välan komma förbi!

  Så underbart med nytt kök! Står högt på min önskelista, men sambon tycker att vi har ju redan ett nytt kök, men det tycker inte jag...

  Kram Monica

  SvaraRadera
 2. Hallojsan vännen!

  MEN vilket ställe ni har hittat..älskar idéen med ett kaffé där allt går att köpa..

  Jag är såå nyfiken påert köksprojekt och tittar in då och då för att se om det finns någon liten glimt ;)..
  Känner igen mig i tuffheten att renovera när man jobbar..
  Jag håller mina tummar!!

  Varma kramar ifrån Sanne!!

  SvaraRadera
 3. Hallå Marie!
  Har för mig att du har nämnt något om att du gör någon äppeldricka av äpplen... Har du recept? Har en massa äpplen som jag inte vet vad jag ska göra med!
  Kram /Johnna

  SvaraRadera