torsdag 28 januari 2010

Miljötorsdag med inspiration från Lilla Huset på prärien

Den här vargavintern med snö och kyla har i alla fall fått våra elräkningar att bli skyhöga... Vi skulle behöva spara lite på el-användningen... Att försöka göra det blir lätt bara ord, sen lever man på som vanligt i alla fall, med tv på i flera rum, alla lampor tända i hela huset osv osv.. Ett sätt att göra det lite roligare och mer utmanande är att leva som i Lilla huset på prärien! Då finns det helt enkelt ingen el! ;-) För ett par helger sedan provade vi detta. Laddade med ved och satte igång vedspisen, lagade mat där, värmde vatten till handdisk, tände ljus istället för lampor osv. Ska man löpa hela linan ut så finns heller ingen tv eller dator.. Man roar varandra med högläsning och att t ex sjunga tillsammans. (Vilket vi ju faktiskt också GÖR i vår familj även när vi INTE leker lilla huset på prärien... :-) ) Eller varför inte ägna sig åt lite handarbete? Och snöskottningen - gratis träning utan att behöva transportera sig någonstans! Bra både för ekonomin och miljön.

För alla som gillar den lantliga stilen kan man ju även passa på att inspireras lite... Kolla in de vackra stolarna, lapptäcket, hyllan, mattan, trägolven...

Ja det här kanske blev mer av ett "minska el-räkningen-tips" än ett miljötips. Men förhoppningsvis leder det ena till det andra! Ha en riktigt skön kväll nu!


8 kommentarer:

 1. Oj! Va häftigt! Helt utan el. Va det svårt? Ska ni göra det igen snart? Hade varit kul att testa men jag vet inte om jag får med hela familjen på detta. ;) . Får väl göra det enklare å släcka en lampa eller två. /Anna

  SvaraRadera
 2. Rolig idé! Förr följde man ju dygnet på ett annat sätt, nu kämpar många av oss på med tända lampor och sena kvällar i stället.
  Ha det gott i fina månaden januari.
  EvaB

  SvaraRadera
 3. Men det var ju för lustigt! Vi skrev inlägg hos varandra nästan alldeles samtidigt!Trevligt med påhälsning. Nu ska jag släcka en del lampor och dra mig mot sängen, inspirerad av Lilla huset på prärien.
  God natt!
  EvaB

  SvaraRadera
 4. vi har också vedspis... som värmer upp vattnet i vårt hus. Så det går ju rätt ut i elementen och i kran... så vips har vi varmvatten som vi värmt upp själva!

  KRam pernilla

  SvaraRadera
 5. Tänk om alla gjorde så en helg vad mycket el det skulle sparas då..... kanske skulle man börja med att testa en dag... Kram annika

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder. Jag gillar den där stilen. Enkel och mysig.:-) Kram

  SvaraRadera
 7. Ja det var ett bra tips! skulle fungera jättebra om jag hade bott kvar i mitt förra hus sam hade kakelugnar, vedspis..mm.. här skulle jag frysa ihjäl på en kvart om strömmen gick!..lite läskigt faktiskt att vara så beroende av elström!

  Ha en mysig fredagskväll!!

  Kramis Sanne

  SvaraRadera
 8. Vilken nostalgitripp... världens bästa tv-serie i en sjuårings ögon. Låter härligt med Lilla huset på prärien liv. Hade tur när jag studerade för då gick serien i repris... gissa vem som hängde framför tv:n....

  Tänk vad vårt samhälle är känsligt när det är så elberoende. Lite mer "gammaldags" tillvaro skulle spara enormt mycket el.

  Goa helgkramar Anna-Lena♥

  SvaraRadera