torsdag 14 januari 2010

MILJÖTORSDAG!

Min syster Sofia har ju ett växthus som hon verkligen använder till odling. Jag har också ett växthus - men jag odlar inte på långa vägar lika mycket som Sofia! Hon är en sån som frossar i frökataloger, beställer hem alla möjliga små fröpåsar och sen drar upp små plantor själv. Både till den egna trädgården samt till försäljning i sin bod. När man odlar i sådana mångder går det åt krukor kan jag lova! Släkt och familj vet ju om det så vi skänker alltid alla små plastkrukor som vi inte behöver till Sofia, men det räcker ändå inte till.... Då kan man ta tomma mjölkförpackningar - mycket praktiskt att använda till odlingskrukor! Perfekt för tomatplantorna!


Alla möjliga plastburkar går ju förstås att använda - glass, potatissallad mm mm. Mina favoriter är ändå de lite större svarta förpackningar som köttfärs och kyckling ligger i när man köper hem den. De är perfekta att så eller sätta små plantor i! I somras grävde jag upp en massa små lammöronsplantor som självsått sig i gräsmattan. De fick mellanlanda i dessa svarta plastlådor i väntan på att jag skulle bestämma mig för var de skulle planteras.


Så dagens tips denna MILJÖTORSDAG är alltså - köp inte nya plastkrukor att använda för sådd och småplantor - återvinn och återanvänd de plastburkar som letat sig hem till köket!

10 kommentarer:

 1. Så mysigt det ser ut. Jag skulle också vilja ha en liten byggnad för odling. I alla fall en liten en.;-) Kram

  SvaraRadera
 2. Man kan gör små krukor av tidningspapper med. Man rullar dem runt en form och sedan är de ju bara att gräva ner där man har tänkt att ha dem och pappret förmultnar. Jag drömmer om att växthus med. Mycket jobb men väl värt mödan! /Anna

  SvaraRadera
 3. Javisst! De svarta köttfärskaren är perfekta! Ska samla på mig en massa nu eftersom jag suttit och beställt massor av lavendelfrö för att få en fjärilsrik trädgård :-)

  SvaraRadera
 4. åhhh va mysigt de ser ut.. man längtar till våren nu.. trevlig helg kram sussie

  SvaraRadera
 5. men det där är ju mitt drömväxthus! Även om jag inte har något än, men när jag har ett ska jag tänka tillbaka till dessa bilder!
  Jag diggar verkligen äggkartongerna till sådd av örter! så bra!

  Kram pernilla

  SvaraRadera
 6. Absolut helt riktigt att ta tillvara alla förpackningar som annars åker i soppen. Låg och läste på angående växthusodling då jag inte kunde somna i natt, kl01.30 åkte boken ihop och sen följde ögonlocken efter. Ska börja skicka efter fröer jag med nu! Ha en bra helg! Marie

  SvaraRadera
 7. Såå härligt att se de små spirande plantorna..inger hopp!!
  Jag brukar också återanvända köttförsförpackningarna till den första sådden.. Bra att ni sprider detta!!:)

  Ha en riktigt trevlig helg!
  Kramis Sanne..

  SvaraRadera
 8. Ja, min lilla ekplanteodling står sig slätt i det här sällskapet! Utan växthus så får jag skapa lite hottat klimat med diverse glas ocan plantan, och det ycks funka också.

  Allt jag sprayat har sannerligen inte blivit bra.. köpte två skomakarlampor i plåt som jag försökte spraya och det blev hemskt! Färgen rann, blev knottrig på vissa ställen och blank på andra. Argh!!

  SvaraRadera
 9. Ja, här används det mesta till fröodlingarna. Dock köpte jag en potmaker som jag är så nöjd med... en trämojäng som jag återanvänder gamla tidningar med till små krukor!

  SvaraRadera