onsdag 20 april 2011

Tidstypiskt i Vasastan

Igår var tisdagstemat i Fabriken "tidstypiska detaljer"! Här kommer mitt bidrag - smidesdetaljer funna och fotade med iPhone på en lunchpromenad i Vasastan. (Ja, inte alla bilder fotades igår, den översta tog jag i höstas - med riktiga kameran - men även det på en lunchpromenad.)

Vasastan är en stadsdel på Norrmalm i Stockholm. Jag googlade lite på detta... Och lärde mig att så sent som i slutet av 1800-talet var de norra delarna av Norrmalm fortfarande landsbygd. Stadsbebyggelsen i det här området är alltså företrädesvis från 1900-talets början. Det borde ju vara så då att smidesdetaljerna är typiska för 1900-talets början! (Så smart jag är! ;-)Har alltid älskat smideshantverk, kanske skulle ha blivit smed?

De flesta husen i den här stadsdelen har fem våningar och lägenheterna har tre meter i takhöjd. Inte mycket sol hittar ner till gatorna kan jag informera om! Portar och valv är mycket vackert utsmyckade. "Kvarteren bildar en homogen stadsbild av variationer på sekelskiftets nybarock och jugend, med bukiga burspråk och frodiga festonger mot gulröda putsytor."


Vackert med valvformade portar!


Nu ska jag ställa undan datorn och kasta mig ut i solen! Det blir en fiiin kväll, det ser jag.

Längtar efter att jobba i trädgården - har bara ett problem.... mina armar tål inte så mycket som jag vill! Idag lånade jag min stora dotters armar och skickade ut henne att kratta lite... Spionerade sen bakom gardinen och såg att hon hade MINA skinnboats på sig, krattade väldigt lååångsamt samt pratade konstant i telefon. Hmmm.. Det var såå lite action att ett rådjur kunde gå och beta i godan ro på andra sidan av trädgården! Blev tvungen att skicka ut hunden och jaga bort rådjuret. Så vackert men så hungrigt...


4 kommentarer:

 1. Vackra detaljer! Hahaha, jo rådjuren är hungriga små rackare och inte fullt lika söta när det tuggar i sig vårlökarna och rosenknopparna. :)

  Tack för din kommentar. Idag känns det bättre men det är sant som du säger, vi måste leva i nuet!

  Sköt om dig!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. härliga detaljer
  önskar dig en skön skön påsk med nära och kära
  kram
  sandra

  SvaraRadera
 3. Otroligt vackert tänk om dom byggde så fint även idag när man gärna genar.
  Önskar dig en glad påsk!
  Kram Marina

  SvaraRadera
 4. *hahaha* Du ser det är nog bäst att använda sina egna armar i alla fall! Hos mig är det ryggen som värker men jag kör grävning varannan dag så går det... Det är ju dessutom mycket roligare att pilla med omplantering och frösådder så jag längtar nästan efter dagarna med ryggont! ;0) Hoppas du får en uuunderbar helg i trädgården.

  Kram/ Anna

  SvaraRadera