söndag 24 juli 2011

Utflyktstips


Häromdagen i ett inte så jättesoligt väder fick vi idén att göra en liten cykelutflykt, Göran, Irma och jag. Efter att ha lekt "hela havet stormar" en stund med våra cyklar, så kom vi faktiskt iväg... Vi har nämligen bara två stora cyklar just nu, och är fyra i familjen.. Vilket oftast innebär att inte alla är ute och cyklar samtidigt. Efter besöket i stugan tog vi dock hem en gammal rostig herrcykel som vi tänke försöka få ordning på, och efter lite pumpande av däcken så rullade den faktiskt! (En skymt av cykeln syns i ett tidigare inlägg.)
Frågan var bara VEM av oss som skulle cykla på denna gamla hoj utan växlar... Först provade jag, men klarade inte av det konstiga styret. Sen tog maken över och jag tog hans herrcykel - som är alldeles för stor för mig egentligen (160 cm kort som jag är..), till slut fick Irma 12 år som vuxit om mig det senaste året, och framförallt har familjens längsta ben... ta över herrcykeln och jag fick MIN cykel!

I Botkyrka där vi bor finns ett fantastiskt mysigt ställe - Hågelbyparken - med en tjusig herrgård, perfekta gräsmattor att slå sig ned på, en vacker trädgård mm. Det blev målet för vår cykeltur och ett utflykttips till er!

Hittade den här beskrivningen av parken på nätet:
Hågelby Gård byggdes i början av 1900-talet av LM Eriksson. I huvudbyggnaden, herrgården, ligger restaurant Hågelbyhus. I den vackra barockinspirerade trädgården finns promenadstigar, stora gräsytor och en lekplats med trafiklek. Här finns också en dansbana under ett stort tälttak, caféer, lotteristånd, 4H-gård, en amfiteater, stall, hantverksbodar, mm. Förra året hade parken ca 150.000 besökare.
Hågelbyparken är fylld av lust och fantasi. Här kan du dansa under segeldukstaket över dansbanan, lyssna på artister, se på teater, gå på mässor, ta med dina närmaste på familjedagar och fira midsommar och nationaldag – och gå på en ljus julmarknad när mörkret faller på. Här hittar du också Café Anna Giertz som med tillhörande Parkcafé drivs av Maria Brenander, rekryterad från Rosendals Trädgårdscafé i Stockholm, där hon arbetat i sex år. Maria serverar hembakt, smörgåsar och sallader.
Hågelbyparken har som enda folkpark två gånger fått utmärkelsen – Årets Folkpark.

Hågelbys hemsida
Älskar att ströva omkring där, titta på allt fint och känna historiens vingslag. Det perfekta stället för en picknick eller en grillning. Det finns bord och bänkar, grilltunnor mm som det är fritt att använda. Orkar man inte ta med sig egen mat så kan ju t ex gå till Café Anna Giertz och äta ekologisk lunch eller hembakat fikabröd. Caféet finns i det gamla Klockhuset så både innemiljön och uteserveringen är underbar. Har dock inte bilder därfrån denna gång, men jag lovar att återkomma med ett sånt inlägg snart!
Irma kollar in den lilla pittoreska dammen med näckrosor och änder.Det här är ett populärt ställe för brudpar, både för fotograferingen samt att faktiskt ha vigseln på denna vackra plats. För några år sen hade vi ett litet sångjobb just här under en vigsel ute i det fria. En sångerska skulle sjunga en solosång men även en annan sång (All you need is love) där en kör (i det här fallet var det jag, stora dottern Saga, Göran och en kompis till Saga) kliver fram som en överraskning och stämmer in i sången. Känns upplägget igen? Kolla här. Romantiskt! Minns att det blev riktigt bra, även om det kom en del regndroppar så vigseln blev mycket kort. ;-)


Den stora dansbanan med scen och segeldukstak.
Som ni förstår finns det mycket fint i parken, men ett av mina "smultronställen" som jag alltid brukar kolla in lite extra noga är den lilla Brunnsparken med vattenfall, vackra planteringar och med ett sött "brunnshus"/lusthus i mitten. Ett annat smultroställe är den fina lilla trädgårdsplantering framför vandrarhemmet på området, det måste jag också alltid kolla in, och njuta av det rosa och lila temat. (Känner nu att jag VERKLIGEN borde haft fina bilder på allt jag beskriver, men pga att det var mer regn än sol denna dag så blev det inte så mycket fotat som jag tänkt... )Här sitter Irma (som vanligt med näsan i en Harry Potter-bok... denna sommarens följetong)
och tar skydd från regnet, medan jag försöker fota lite mellan de vackra spjälorna i brunnshuset.


Just denna utflyktsdag blev det ju inte så mycket strövande omkring i parken, vi hade ganska precis ätit upp vår medhavda picknickmat när det regnet kom... Men det var mysigt så länge det varade, att bara sitta och slöa tillsammans. Här nedan syns då maken, som denna dag blev kallad St Göran eftersom han offrade sig och cyklade hem och hämtade bilen med cykelkroken på, så jag och Irma slapp cykla hem i regnet...
Nu till något HEEELT annat! Imorgon blir det en sväng ner till syrran och Sofias Bod! Tar med mig en väninna för en liten roadtrip tillsammans. Ska bli såå kul. Sofia har lockat med massor av nya fynd hon gjort, som hon nu har till försäljning i Sofias Bod. Och allting kommer troligen att passa perfekt hos oss! Lär bli fullt i bilen...
Till sist vill jag som många andra uttrycka min avsky för det fruktansvärda dåd som kallblodigt utfördes i Norge i förrgår. (Tror inte att mördaren läser detta, skulle annars vilja säga både ett och annat till den personen...) Mina tankar går allt som oftast till de närmast drabbade, familjer som förlorat sina barn, ögonvittnen till terrorn, mm. Önskar så att det fanns något jag kunde göra!


Varm kram/Marie

4 kommentarer:

 1. Oh så vacker! Härlig utflykt ni fick!

  SvaraRadera
 2. Verkligen vackert utflyktsställe! Själv har jag ett favoritställe som ligger utmed kusten inte långt härifrån mitt hem, Nynässlott. Härligt café och trevlig park att ha picknick i om så önskar. Ligger cirka 3 mil från Nyköping i riktigt mot Stockholm. Här finns även en söt lite trädgårdsbutik som har öppet sommartid. Mitt lilla tips till dig, Kram Marie

  SvaraRadera
 3. Så vackert det ser ut !
  Härlig utflykt och ädelt av maken att offra sig för damerna :)
  Kramar // Susanne ♥

  SvaraRadera
 4. Härlig utflykt ni gjort ser mysigt ut. Cykla är verkligen en trevlig familjegrej som funkar för alla i familjen trots olika intressen. I vår familj blev vi tvungna att göra en rokad med cyklar och införkaffa en till damcykel så nu har det blivit några utflyckter....mysigt.

  Kram Marina

  SvaraRadera