torsdag 25 februari 2010

Miljötorsdag - hur gick det med tvättbollen?


Nu ska ni få veta hur det gick! Alltså med mitt experiment med att byta ut tvättmedel och sköljmedel mot en TVÄTTBOLL. Spännande var det allt... Stora förväntningar hade jag! Men... Efter första tvätten var jag beredd att ge upp. Hade nämligen slängt in en vittvätt, bl a med dukar som fått fläckar av olika slag. Och det ska jag säga, att för fläckborttagare och tvättmedel med blekeffekt är tvättbollen inte ett substitut. Nej, tyvärr... Denna tvätt fick tvättas en gång till med vanligt vit-tvättmedel. Men skam den som ger sig....

Testade en gång till med en kulörtvätt, normalt smutsad. Och si! Det funkade hur bra som helst! Det blev rent, luktade gott och tvätten blev mjuk! Fantastiskt!
Har nu använt den flera gånger till kulörtvätt, med gott resultat. Med ett undantag - kläder med fläckar. Så dom ska man nog preparera i förväg för att få helt rena.
Bilderna idag är resultat av en bildsökning på Google. Tvätt som hänger på tork utomhus kan ju vara hur charmigt som helt - som synes! Men det är faktiskt inte bara charmigt utan mycket miljösmart. En torktumlare drar dubbelt så mycket energi som en tvättmaskin, och kläderna blir fort slitna av att torktumlas. Så det är en riktigt vinna-vinna situation att låta sin tvätt torka i friska luften. Och så gott den luktar efter det! Men inte kan man väl hänga tvätt på vintern tänker ni kanske... Nja, denna vinter är det ju svårt, om man inte vill gå omkring i meterhög snö alt. skotta sig fram. Men annars funkar det även på vintern, det tar ju lite längre tid, men det torkar!


Klickar ni på bilderna så kommer ni till de webplatser jag hittat dem på. Superbra tips om hur man torkar kläder på ett miljövänligt sätt hittar ni här. Ha nu en miljösmart torsdag!


6 kommentarer:

 1. Vad vackert det kan vara med så enkla ting... Kanske inte skulle tycka att makens fillingar på ett klädstreck skulle ta andan ur mig men med såna där vackra kreationer så *hihi*. Måste prova den där tvättbollen. Har känt mig lite kritisk men kanske värt att prova i alla fall...
  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 2. Oki! då vet jag hur bollen fungerar..bra att kunna använda den till viss del då i allafall..
  Vi har en torktuumlar enbart om det är akut..vilket det mycket sällan är..
  så vi hänger alltid tvätten..
  Oooh vad jag längtar efter att få hänga tvätten ute nu!!
  Ha en härlig tisdagskväll!!
  kramis Sanne..

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du berättar om hur tvättbollen fungerade och även att den inte var sådär jättebra på fläckar, så man vet :-). Men det gör ju ingenting om den fungerar på resten av tvätten!

  Kramar
  Beatrice

  SvaraRadera
 4. ååå vilka bilder!!!! Finns det något goare än att hänga ut tvätt!!!
  Kraaam

  SvaraRadera
 5. Tack för hälsningen hos mig. Jag blev lite nyfiken på tvätt bollen. Har testat nötter men blev inte övertygad. Tonåringens svettiga träningskläder och sånt... näe..
  Men den låter intressant. Jag måste kolla om den finns i Finland. Allt är värt att pröva tycker jag!
  Ha en fin helg!
  Kamomilla

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Vilka underbara bilder och tack för de fina miljötipsen!

  Hoppas att ni båda får en skön helg!

  Kramar Anna-Lena♥

  SvaraRadera