söndag 12 december 2010

Lucka 12 - Lucia!

Sent om sider denna söndag - kommer mitt inlägg med Lucka 12 och tillika söndagsbilden! Bilden är sprillans färsk, från idag när vår Irma och några andra barn från Spektrumkören agerade luciatåg från 1920 i Ordenshuset på Skansen. Förra året hade de också detta spännande uppdrag, och det gick så bra så de fick jobbet även i år. Idag hade de två föreställningar och imorgon blir det fyra till!
I det gamla ordenshuset som en gång stod i Uppland och samlade anhängare av IOGT-NTO är allting intakt. Guiderna som jobbar där har tidstypiska kläder och barnen blir uppklädda i lussekläder som på 20-talet. Hur ett lussetåg såg ut 1920 vet man eftersom det finns gamla foton bevarade, och de är dessa man försöker återskapa. Som ni ser har vare sig lucia eller tärnorna glitter eller rött band i midjan, utan istället små buketter av lingonris som prydnad på linnena! Stjärngossarna har gröna band i midjan. Å visst är lucia vacker med en vit lång slöja! Ser nästan ut som en liten brud. Vår Irma är den rödhåriga tjejen som står till höger om lucia. Ser lite fundersam ut så här efter föreställningen... :-)
Det var förstås kameraförbud under föreställningen, men efteråt fick man fota. Så här har hela lussetåget skridit upp på scenen igen, och står nu och blir fotade av alla Skansenturiser - och några föräldrar!

När vi ändå var på Skansen så tog vi en sväng på julmarknaden och insöp en massa julstämning! En jättemysig dag som avslutades med lite papperspyssel vid köksbordet. Ska visa på bloggen imorgon. Fick god assistans från Irma - hon är fingerfärdig den tjejen!
Önskar alla en skön luciadag imorgon, hoppas ni får se lussetåg och äta lussebullar.
2 kommentarer:

 1. Underbart lucia kort!
  Ha en fin dag i morgen!

  Kram Irene

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Så underbart!! Och fint.

  Önskar dig en härlig Luciadag.
  Hälsningar Monica

  SvaraRadera